Loodgieters komen dagelijks bij mensen omdat een van hun afvoeren verstopt is geraakt om wat voor reden dan ook. Deze verstoppingen ontstaan natuurlijk altijd op momenten waarop je er niet op zit te wachten. Daarom moet je eigenlijk ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op dit probleem. Dit kun je doen door het nummer van een lokale loodgieter op te slaan in je telefoon, maar het is ook slim om te weten wat je zelf kunt doen voor het ontstoppen van een verstopte afvoer. Wellicht lossen de volgende tips zelfs het probleem op! 

Bijtende reiniger

In je plaatselijke bouw- of supermarkt is het mogelijk om bijtende chemische afvoerreinigers aan te schaffen. Hiermee kun je veel voorkomende rioolverstoppingen oplossen, denk hierbij aan voedsel, haar en vet. Wel is het van belang dat je dergelijke reinigers met mate gebruikt, terwijl ze ook nog eens schadelijk voor het milieu zijn. Bovendien werken ze niet op vaste massa’s, waaronder huishoudelijke voorwerpen en boomwortels. Gebruik je alsnog een bijtende reiniger? Bescherm je gezicht en handen dan goed!

Kokend water

Je riool ontstoppen kun je snel en gemakkelijk doen met behulp van een pan kokend water. Dit hoef je alleen maar in de verstopte afvoer te gieten! Vaak kun je hierdoor de verstopping los maken of zelfs oplossen, drastischere maatregelen hoef je dan dus niet meer te nemen. Overigens is het van belang dat je kokend water niet in PVC-buizen kunt gieten, de verbindingen van de leidingen kunnen hierdoor namelijk los komen. Wel kun je heet leidingwater in PVC-buizen gieten, het mag echter beslist niet koken.

Ontstopper

Met een ontstopper kun je een verstopte afvoer ontstoppen, de naam zegt het eigenlijk al. Hierbij is het van belang dat je de mogelijke overloopuitlopen afdekt voordat je start, hierdoor krijg je namelijk een sterke afdichting. De op-en-neer druk van de ontstopper kan helpen om eventuele verstoppingen los te maken zodat je leidingen weer soepel kunnen stromen.

Hydrojets

Met een hydrojet blaas je een krachtige waterstraal door je leidingen. Hierdoor creëer je een grote druk die de verstopping door de buizen naar buiten dringt, wat ervoor zorgt dat het water weer door je riool kan stromen. Over het algemeen is dit een zeer veilige methode, al werkt het niet heel effectief tegen vaste verstoppingen. Het is overigens verstandig om voor hydrojetting een loodgieter in te schakelen, al kun je proberen om deze methode zelf toe te passen. 

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen